εργαστήρια παιδιών

Η Δημιουργική Γραφή είναι ένας σπουδαίος τρόπος για να εκφραστούν τα παιδιά. Η γραφή είναι μία από τις πιο σημαντικές δεξιότητες που μπορούν να κατακτήσουν.

Τα περισσότερα παιδιά μπαίνουν στο σχολείο με ενθουσιασμό για τη γραφή ως τρόπο έκφρασης αλλά στην πορεία αποθαρρύνονται από το σχολικό πρόγραμμα.

Η Δημιουργική Γραφή όχι μόνο τα βοηθά να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, να ξεκαθαρίσουν τις δικές τους ιδέες και πεποιθήσεις αλλά τα βοηθά επίσης να ανακαλύψουν τι γνωρίζουν ή σκέφτονται για ένα θέμα.

Η ενθάρρυνση των παιδιών να γράψουν τις δικές τους ιστορίες μπορεί να τους δώσει μια τεράστια ώθηση εμπιστοσύνης στον εαυτό τους αλλά και να τα βοηθήσει να εδραιώσουν τη γλωσσική τους ικανότητα, θέτοντας στην πράξη τις αναγνωστικές και γραμματικές τους δεξιότητες.

Πώς διδάσκονται τα παιδιά να γράφουν δημιουργικά εξακολουθώντας να διασκεδάζουν;

 

Γιατί είναι σημαντικό για τα παιδιά να γράψουν;

 

Οι στατιστικές δείχνουν ότι η ανάγνωση συμβάλλει όχι μόνο στη φιλαναγνωσία και στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων γραφής, αλλά και η γραφή συμβάλλει στην καλλιέργεια της γνωστικής ανάπτυξης των παιδιών και των οργανωτικών ικανοτήτων τους ενώ τα καθιστά και ικανότερα να επηρεάζουν τους άλλους μέσω της πειθούς. Μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά που ασκούν συχνότερα το δημιουργικό γράψιμο είναι γενικά καλύτερα σε άλλα μαθήματα, όπως τα μαθηματικά, οι επιστήμες και οι γλώσσες. Προκαλώντας τους εαυτούς τους να σκεφτούνε δημιουργικά χτίζουν την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και την πειθαρχία που θα χρειαστούν για να πετύχουν σε όλους τους τομείς της ζωής τους.

 

Φαντασία και δημιουργικότητα

 

Η Δημιουργική Γραφή ενθαρρύνει τα παιδιά να ασκήσουν το δημιουργικό μυαλό τους και να εξασκηθούν χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους. Βελτιώνει την ικανότητά τους να βρίσκουνε εναλλακτικές λύσεις. Αυτό διευρύνει τις διαδικασίες σκέψης τους, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε επιτυχία σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της επίλυσης προβλημάτων και της ανάλυσης.

 

Αυτο-έκφραση

 

Τα παιδιά συχνά δυσκολεύονται να κατανοήσουν και να εκφράσουν το πώς νιώθουν. Μέσω της Δημιουργικής Γραφής, τα παιδιά αποκτούν ένα ασφαλές μέρος για να εξερευνήσουν, και αυτό μπορεί να γίνει ένα εξαιρετικά ευεργετικό εργαλείο για την έκφραση των συναισθημάτων τους.

 

Αυτοπεποίθηση

 

Το γράψιμο δίνει στα παιδιά περισσότερες ευκαιρίες να εκφράσουν και να διεκδικήσουν τις απόψεις τους και να αναπτύξουν τη δική τους φωνή, με αποτέλεσμα να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους.

 

Δεξιότητες επικοινωνίας και πειθούς

 

Ένα καλογραμμένο κείμενο περιλαμβάνει πολλή σκέψη, σχεδιασμό, οργάνωση και σωστή χρήση της γλώσσας. Με τη Δημιουργική Γραφή τα παιδιά μαθαίνουν να οργανώνουν τις σκέψεις τους και να πείθουν με σαφήνεια κάποιον για την άποψή τους.

 

Το «Δίκτυο Δημιουργικής Γραφής» απαρτίζουν έμπειροι καθηγητές και συγγραφείς οι οποίοι επιπλέον έχουν όλοι τους μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημιουργική Γραφή. Επιστημονικός σύμβουλος είναι ο συγγραφέας και εκπαιδευτικός Γιώργος Παναγιωτίδης, Δρ. Παιδαγωγικής με ειδικότητα στη Δημιουργική Γραφή. Υπεύθυνος για το «Δίκτυο Δημιουργικής Γραφής» είναι ο Βασίλης Ρούβαλης, φιλόλογος - συγγραφέας, δημοσιογράφος, master στη Δημιουργική Γραφή.

 

Σας προσκαλούμε να εντάξετε στις εξωσχολικές δραστηριότητες που οργανώνετε τα απογεύματα ή και τα Σαββατοκύριακα για τα παιδιά του σχολείου σας:

  • Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής για τα παιδιά της Ε και Στ Τάξης του Δημοτικού, καθώς και των τριών τάξεων του Γυμνασίου σε ομάδες των 8 έως 12 παιδιών.

  • Οι ομάδες των Εργαστηρίων Δημιουργικής Γραφής έχουν τη δυνατότητα να ανεβάζουν τα κείμενά τους στην ιστοσελίδα του «Δικτύου Δημιουργικής Γραφής».

  • Στο τέλος του σχολικού έτους υπάρχει επιπλέον η δυνατότητα έκδοσης βιβλίου με τα κείμενα των ομάδων.

  • Στο τέλος κάθε σχολικού έτους τα κείμενα όλων των ομάδων των Εργαστηρίων Δημιουργικής Γραφής συμμετέχουν σε διαγωνισμό και αναδεικνύονται - βραβεύονται τα καλύτερα.

  • Στο τέλος κάθε σχολικού έτους βοηθούμε τους Συλλόγους Γονέων, στα πλαίσια των εκδηλώσεων που οργανώνουν, στην παρουσίαση των έργων των παιδιών ή και του βιβλίου που θα έχουν στο μεταξύ εκδώσει.

  • Προσφέρεται δωρεάν συμβουλευτικό σεμινάριο γονέων, στα πλαίσια της επιμόρφωσης των γονέων, που μπορεί να οργανώσει ο εκάστοτε Σύλλογος Γονέων με θέμα «Δημιουργική Γραφή μύθοι και πραγματικότητα. Βοηθώντας τα παιδιά με τη γραφή».

Δημιουργική ΓραφήΓια την αναλυτική ενημέρωσή σας θα χαρούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλέφωνο 6977461261 Ματούλα Χρυσού - φιλόλογος με μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημιουργική Γραφή

© 2023 διαδικτυακή δημιουργική γραφή. All rights reserved.