Η ομορφιά της Λέρνης

Ακούγονται τα κοκόρια. Ακόμη δεν έχει φέξει. Ο Ηρακλής, ένας μεσήλικας αγρότης που ζει μόνος του στο χωριό Μύλοι της Αργολίδας, καβάλα στο γαϊδούρι του ξεκινά για τα κτήματα. Με τη δύση του ηλίου, επιστρέφει. Στο δρόμο βλέπει μια νεαρή κοπέλα να περπατά μόνη της.

«Συγγνώμη, θέλετε να σας πάω κάπου;» τη ρώτησε.

«Ναι, πηγαίνω στη λίμνη, αν δεν σας είναι κόπος θα ήθελα να με πάτε», του απάντησε.

Την ανέβασε στο ζωντανό και συνέχισαν το δρόμο τους.

«Τι όμορφη κοπέλα», μονολογούσε χαμηλόφωνα. Εκείνη αμίλητη. Έφτασαν στη λίμνη, τον ευχαρίστησε κι εκείνος την είδε να περπατάει πάνω στα νερά και να χάνεται πέρα μακριά.

«Μα τι στο καλό», αναρωτήθηκε. Παρέμεινε για αρκετή ώρα στο σημείο εκείνο ως που ακούστηκαν βήματα απ’ το νερό και την είδε να επιστρέφει, με ένα κουτί στα χέρια. Τον πλησίασε και του είπε «Πάρε αυτό το δώρο, αλλά θέλω να μου υποσχεθείς πως θα το ανοίξεις σε δέκα μέρες. Στην επόμενη πανσέληνο. Το όνομά μου είναι Λέρνη».

Η νύχτα της πανσελήνου έφτασε και ήρθε η ώρα ν’ ανοίξει το κουτί. Ένα  λευκό φίδι πετάχτηκε από μέσα. Σύρθηκε στην πόρτα κι έφυγε.

Το επόμενο πρωί, πριν πάει στο κτήμα πέρασε από τη λίμνη. Ήταν αποξηραμένη και τα δέντρα κομμένα. Μια μικρή κοιλάδα τώρα. Κατέβηκε από το γαϊδούρι κι από τις πλαγιές, εκεί που πριν ήταν οι όχθες, έτρεξε στην κοιλάδα φωνάζοντας το όνομα της κοπέλας. Μπροστά του άρχισε να στρώνεται μία φαρδιά λωρίδα άσφαλτος. Έξι μπετονιέρες με τις αντλίες τους, άδειαζαν μανιωδώς άσφαλτο. Είχε φτάσει μέχρι τα γόνατά του. Ένιωθε να καίγεται. Ούρλιαζε από τους πόνους. Είδε από πάνω να στέκεται μια γριά γυναίκα που φορούσε τα ρούχα της Λέρνης κρατώντας το λευκό φίδι. Εκείνο τη δάγκωσε στο χέρι κι έπεσαν κάτω μαζί. Βουλιάξανε. Δυνατή βροντή ακούστηκε κι άρχισε να βρέχει καταρρακτωδώς. Μέσα απ’ το νερό που κύλαγε, στο σημείο που έπεσε η ηλικιωμένη γυναίκα, ο Ηρακλής είδε ξανά το πρόσωπο της νεαρής κοπέλας. Σταμάτησε να φωνάζει. Όλος ο τόπος καλύφθηκε από τσιμέντο.

Μετά από λίγες εβδομάδες τα πρώτα αυτοκίνητα περνούσαν απ’ τον καινούργιο δρόμο.

© 2023 διαδικτυακή δημιουργική γραφή. All rights reserved.