Έκδυσις

Ecdysis, ελληνική λέξη, διάβασε ο Φώτης. Η πρόθεση εκ και το ρήμα «δύομαι» που σημαίνει ντύνομαι.

«Διαδικασία που παρατηρείται περιοδικά σε πολλά είδη ζώων όπως π.χ. σε θηλαστικά, πτηνά, ερπετά, αρθρόποδα, σκώληκες κ.λπ. Ο όρος χρησιμοποιείται επίσης για να περιγράψει όλη τη διαδικασία από τις πρώτες προετοιμασίες μέχρι τη σκλήρυνση του καινούργιου περιβλήματος κι όχι μόνο τη φάση της απορρίψεως». Ίσως και να ήταν το μόνο ενδιαφέρον πράγμα που διάβασε στη φετινή ύλη της Βιολογίας. Έκλεισε το βιβλίο και φύσηξε το αρωματικό ρεσό βανίλια για να σβήσει.

Στάθηκε μπροστά στον καθρέφτη, κοίταξε το θηλυκό του σώμα και χάιδεψε τους παχουλούς γοφούς του. Ύστερα, παρατήρησε το άτριχο πρόσωπό του κι έπιασε το τσιμπιδάκι για τον καθιερωμένο πρωινό έλεγχο στα φρύδια. Το θόρυβο στο διάδρομο ακολούθησε η είσοδος του πατέρα. Ο Φώτης πέταξε βιαστικά το ύποπτο εργαλείο απ’ τα χέρια και τον καλημέρισε, τάχα αγουροξυπνημένα, εξάλλου σε λίγο θα βρισκόταν εκτός σπιτιού. Σ’ απόσταση ασφαλείας πια απ’ το σπίτι, έβγαλε το πολύχρωμο φουλάρι απ’ την τσάντα και λίγο αργότερα βρέθηκε στο συνηθισμένο στέκι με τις φιλενάδες του να συζητούν πάλι για καλλυντικά, τσάντες και άντρες.

«Διογκώνοντας μέρη του σώματος με αέρα ή αιμόλημφο, το ζώο σπάει τα υπόλοιπα του παλιού εξωσκελετού. Φαίνεται καθαρά πως το ζώο βγαίνει, με δυσκολίες από το παλιό περίβλημα. Τα απομεινάρια αυτού λέγονται εκδύματα». «Καλά, μιλάμε για πολλή αηδία, όχι αστεία», του είπε η φίλη του κι έσκασαν στα γέλια. Η Βιολογία είχε ανοίξει άλλο ένα απόγευμα στο σπίτι της Μαίρης, όπου είχαν κανονίσει να διαβάσουν.

Αργά το βράδυ γυρίζοντας στο σπίτι βρήκε τον πατέρα να ροχαλίζει στον καναπέ με μισάνοιχτο το στόμα και γυρτό προς τα πίσω το κεφάλι. Στην τηλεόραση έπαιζε μια εκπομπή με την ανάλυση του ποδοσφαιρικού αγώνα που είχε προηγηθεί, όπως συνήθως κάθε Κυριακή βράδυ, όταν γυρνούσε.

«Η διαδικασία της έκδυσης είναι συνήθως συνυφασμένη με την ανάπτυξη, εξαρτάται από οργανικούς παράγοντες και γίνεται συνήθως στο στάδιο λίγο πριν την ενηλικίωση, εξαιτίας της ορμόνης έκδυσης την επονομαζόμενη moulting hormone.» Ψιθύρισε το κομμάτι που μόλις είχε αποστηθίσει. Πήρε το μαχαίρι και το έμπηξε στο λαιμό του πατέρα. Κοίταξε το αίμα να ρέει ενώ στο δικό του ένιωσε να κυλά μπόλικη moulting hormone. «Έκδυση σημαίνει η απόρριψη του καλύμματος, η ανανέωση, η απότομη απόρριψη του καλυπτήριου συστήματος». Το βράδυ δεν θα χρειαζόταν να φορέσει κρυφά τα γυναικεία ρούχα, ούτε ν’ αλλάξει κάπου στα μισά του δρόμου.

© 2021 διαδικτυακή δημιουργική γραφή. All rights reserved.