διηγήματα φίλων Σαμαρά Ζωή

βιογραφικό:

 

Γεννήθηκε στην Κάρπαθο και ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι Ομότιμη Καθηγήτρια Θεωρίας της Λογοτεχνίας και του Θεάτρου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης. Αρχικά σπούδαζε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά επέλεξε να συνεχίσει στο Πανεπιστήμιο Columbia, όπου σπούδασε Ποιητική και Γαλλική-Συγκριτική Φιλολογία. Εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή της υπό την εποπτεία του γνωστού θεωρητικού της λογοτεχνίας Michael Riffaterre.

Δίδαξε στο Columbia University, στο City University of New York, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έχει αποδεχθεί προσκλήσεις για μαθήματα και διαλέξεις από Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού: Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Σορβόννη (Paris IV), Πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ, Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, Κέντρο Ανθρωπιστικών Επιστημών της Βαρκελώνης. Συνεργάστηκε με το Θέατρο Τέχνης «Ακτίς Αελίου» ως μεταφράστρια. Δίδαξε ευρωπαϊκό θέατρο και σκηνοθετικές θεωρίες στη Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Υπήρξε μέλος διεθνών εισηγητικών επιτροπών για εκλογή καθηγητών (Πανεπιστήμια: Κύπρου, Virginia, Wisconsin) ή απονομή διάκρισης (Institut Universitaire de France).
Διακρίσεις: Υποτροφίες και χρυσό βραβείο από το Πανεπιστήμιο Columbia, Αργυρό μετάλλιο από τον Δήμαρχο του Παρισιού, Παράσημο του Ταξιάρχη του Εθνικού Τάγματος της Αξίας από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Διεθνές βραβείο για τα 400 χρόνια από το θάνατο του φιλοσόφου Montaigne, Βραβείο θεατρολογικού συγγράμματος από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών.

Είναι επίτιμη διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και επίτιμο μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Οι εκδόσεις Champion (Παρίσι-Γενεύη) δημοσίευσαν το 2005 συλλογικό τόμο προς τιμήν της. Δημοσιεύει μελέτες και δοκίμια σε τόμους και περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό, κριτική και ποίηση σε περιοδικά και εφημερίδες. Ανήκε στη διεθνή ομάδα, με έδρα το Παρίσι, που πρότεινε τη θεωρητική προσέγγιση της μυθοκριτικής και έγραψε το σχετικό λεξικό. Επιμελήθηκε αφιερώματα σε φιλοσόφους και συγγραφείς στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ελλάδα. Έχει δημοσιεύσει:


Θεωρητικά-φιλολογικά βιβλία:

The Comic Element of Montaigne’s Style, εκδ. Nizet
Le Règne de Cronos, εκδ. Nizet
Προοπτικές του κειμένου, εκδ. Κώδικας
Υπόκριση θεατρικού λόγου, εκδ. University Studio Press
Φωνή από την άλλη ακρογιαλιά. Μίλτος Σαχτούρης (ανθολογία), εκδ. Ερμής
Τα άδυτα του σημείου, εκδ. Ελληνικά Γράμματα
Ο κατοπτρισμός του άλλου κειμένου, εκδ. U.S.P.
Το βλέμμα του συγγραφέα. Πώς να γράφεις (ή πώς να μη γράφεις) θεατρικά έργα, εκδ. U.S.P.

Μεταφράσεις:

Μετέφρασε ποίηση στη γαλλική και από τη γαλλική.
Μετέφρασε έργα των Marivaux, Alfred Jarry, Sartre.

Ποιητικά βιβλία:

Για την Μαρία, εκδ. Κώδικας
Ημέρες αβροχίας, Τα τραμάκια
Το πέρασμα της Ευρυδίκης, εκδ. Νέα Πορεία
Και είναι πολύ μακριά η Δύση, εκδ. Γκοβόστη

 

© 2023 διαδικτυακή δημιουργική γραφή. All rights reserved.