ανακοινώσεις

ανακοινώσεις

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
«ΔΙΚΤΥΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ» ΚΑΙ «ΒΙΒΛΙΟΔΑΝΟΣ»

 

Το «Δίκτυο Δημιουργικής Γραφής» ξεκίνησε ως μία ιδέα παροχής ειδικευμένων διαδικτυακών και εξατομικευμένων μαθημάτων συγγραφής το 2009 από τον Γιώργο Παναγιωτίδη Δρ. Δημιουργικής Γραφής και συγγραφέα και από τον Βασίλη Ρούβαλη υποψ. διδάκτορα στη Δημιουργική Γραφή, συγγραφέα και εκδότη. Έκτοτε στο «Δίκτυο Δημιουργικής Γραφής» φοίτησαν δεκάδες φίλοι της λογοτεχνίας και νέοι συγγραφείς, οι οποίο στην πορεία εξέδωσαν και τα πρώτα λογοτεχνικά βιβλία τους. Στην πορεία των ετών, χάρη στην επιστημονική κατάρτιση και στη συνεχή προσπάθεια των μελών του Δικτύου, όλοι επιστήμονες με μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημιουργική Γραφή αλλά και συγγραφείς, το «Δίκτυο Δημιουργικής Γραφής» συμπεριέλαβε στην ολιστική του πρόταση τις εκδόσεις «Γραφομηχανή» με σκοπό να στηρίξει κυρίως νέους συγγραφείς καθώς και τη συνεργασία του με Πολιτιστικούς Φορείς Δήμων και με Συλλόγους Γονέων Δημοτικών και Γυμνασίων.

Το «Δίκτυο Δημιουργικής Γραφής» συνεχίζοντας με υπευθυνότητα και σοβαρότητα την πολύπλευρη προσφορά του στη Λογοτεχνία και στους νέους συγγραφείς αλλά και έχοντας ως σκοπό να εκπαιδεύσει καλούς αναγνώστες και να προωθήσει τη φιλαναγνωσία και το καλό λογοτεχνικό βιβλίο, ανακοινώνει τη συνεργασία του με τον «Βιβλιοδανό». Ο «Βιβλιοδανός» απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς και σχολεία με ανάγκη τη διαχείριση και οργάνωση της δανειστικής βιβλιοθήκης τους. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε επιθυμεί ακόμα και για ιδιωτικά σωματεία, ενώσεις, κερδοσκοπικούς οργανισμούς χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Ο «Βιβλιοδανός» επιπλέον προσφέρει στο «Δίκτυο Δημιουργικής Γραφής» πολύτιμη τεχνογνωσία όσον αφορά τις ηλεκτρονικές του υπηρεσίες. Η επιστημονική ομάδα του Δικτύου σε συνεργασία με τον «Βιβλιοδανό» θα παρέχει σεμινάρια και μαθήματα σχετικά με τη φιλαναγνωσία και τη Δημιουργική Γραφή, προτάσεις για βιβλία και κυρίως για βιβλιοθήκες ζωντανά κύτταρα και φορείς πνευματικής καλλιέργειας.

 

 

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΟΜΟΥ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

 

Με μεγάλη ικανοποίηση, διαπιστώσαμε για μία φορά ακόμη, ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι ανάμεσά μας που γράφουν και γράφουν καλά. Η ανταπόκρισή σας στον διαγωνισμό σύντομου διηγήματος είχε ως αποτέλεσμα να λάβουμε 240 διηγήματα, πολλά αξιόλογα και αρκετά πολύ καλά. Η επιλογή των τριών που οφείλαμε να ξεχωρίσουμε ήταν μία πραγματικά δύσκολη υπόθεση. Σας ευχαριστούμε όλους για τη συμμετοχή σας κι ελπίζουμε όλοι σας να συνεχίσετε να γραφέτε και να διαβάζετε λογοτεχνία με το ίδιο αμείωτο κέφι. Τα τρία πρώτα διηγήματα, κατά την κρίση μας, διαφορετικά μεταξύ τους στο ύφος και στο περιεχόμενο, αποδεικνύουν το ιδιαίτερο ταλέντο των συγγραφέων τους και εμπεριέχουν την υπόσχεση για την ενδιαφέρουσα συνέχεια της πορείας τους, εφόσον συνεχίσουν να γράφουν. Τα διηγήματα βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα μας και μπορείτε να τα απολαύσετε κάνοντας κλικ εδώ.

Οι τρεις συγγραφείς είναι:

 

Αντώνης Καράμπελας - Μια σύντομη συνάντηση

 

Αργά το απόγευμα και πόσο γρήγορα τα σύννεφα έτρεχαν στον ουρανό. Μα δεν άκουγε τον άνεμο! Σαν να κοιτούσε σε οθόνη. «Να, αυτό το σύννεφο πέρασε και πριν, το ορκίζομαι!». Κάτι θα γινόταν, όλοι το ξέρουμε τώρα...

 

Στέλιος Λιθοξοΐδης - Με φανάρι κόκκινο

 

Ήταν στον δρόμο. Της επιστροφής. Θα ζούσε τη ζωή της. Όπως την ήθελε. Χωρίς αυτόν. Την καταπίεζε. Χωρίς τη δουλειά της. Την καταπίεζε. Τα είχε μ’ έναν μαθηματικό. Εκείνη δούλευε στο στρατό. Την καταπίεζαν. Και οι δύο. Και τώρα τέρμα. Τέρμα. Ήταν στον δρόμο...

 

Κική Σαραντέα - Σύντομες συναντήσεις

 

‘Εχει ξημερώσει και ξεχασμένος περπατώ παρέα με την σκούπα μου και τον κανέναν, όλες τις ώρες περπατώ παρέα με την σκούπα μου και τον κανέναν, γιατί τον σκουπιδιάρη κανένας δεν τον βλέπει, κανένας δεν θέλει να τον βλέπει, ο σκουπιδιάρης είναι ένας αόρατος ανάμεσα στο πλήθος, μυρίζει και είναι αγνοημένος...

 

Για τη Διαδικτυακή Δημιουργική Γραφή, Γιώργος Παναγιωτίδης, συγγραφέας.

 

 

Δημιουργική Γραφή μπορούν να διδάξουν λογοτέχνες ή δάσκαλοι που έχουν σπουδάσει το αντικείμενο σε προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό επίπεδο. Ο συγκερασμός και τον δύο ιδιοτήτων θεωρείται ιδανικός. Αλλά σε τι στοχεύει η Δημιουργική Γραφή; Η Δημιουργική Γραφή εκπαιδεύει επαγγελματίες συγγραφείς, εμπλουτίζει την κριτική μαθαίνοντας εμπειρικά για την κατασκευή του κειμένου, αναπτύσσει πολλαπλά επίπεδα επικοινωνίας μέσω μίας καλής χρήσης της γλώσσας, ασχολείται με το λογοτεχνικό γράψιμο, γιατί εκ φύσεως αξίζει τον κόπο, διδάσκει τη λογοτεχνική συγγραφή, αναπτύσσει το πνεύμα των ασκούμενων, τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους. Θα άξιζε τον κόπο μία μικρή ιστορική αναδρομή, γιατί στην πραγματικότητα η ιστορία της Γραφής ξεκινά με τον Αριστοτέλη, ο οποίος στο έργο του Περί Ποιητικής μας παραδίδει ένα πλήθος δημιουργικών πρακτικών, αποδεκτών και χρησιμοποιούμενων για αιώνες. Καθοδηγεί τους μαθητές του στο τι να επιδιώκουν και τι να αποφεύγουν στη σύνθεση του ποιητικού δράματος, τους υποδεικνύει το αποτέλεσμα στο οποίο πρέπει να στοχεύουν, τα μέσα που θα τους βοηθήσουν να το πραγματοποιήσουν, αλλά και τις ελλείψεις οι οποίες θα μπορούσαν να τους οδηγήσουν σε μια αποτυχία.

Το Poetria Nova - The New Poetics του Geoffrey de Vinsauf’s, τυπωμένο περίπου το 1210 μ.Χ. αποτελεί, επίσης, ένα εγχειρίδιο οδηγιών συγγραφής, ένα εξειδικευμένο βιβλίο για το ύφος: Αν θέλετε να είσαστε περιεκτικοί, πρώτη διώξτε μακριά όλα αυτά που συμβάλλουν σε ένα περίτεχνο στυλ και περιορίστε αφήστε το σύνολο του θέματος στα στενά του όρια. Μην ανησυχείτε για τα ρήματα, όχι, γράψετε με την πένα του νου, μόνο τότε τα ουσιαστικά ακολουθούν, σαν να εργαζόσασταν με την τεχνική του μεταλλουργού. Μεταφέρετε το σίδερο του υλικού, εξευγενίστε το στη φωτιά της την κατανόησης, στο αμόνι της μελέτης. Αφήστε το σφυρί του πνεύματος να το κάνει εύπλαστο, τα επαναλαμβανόμενα χτυπήματα του σφυριού της διάπλασης να βρούνε τα πιο κατάλληλα λόγια μέσα από την αδιαμόρφωτη μάζα. Αφήστε μετά τις φυσούνες του νου να συγχωνεύσουν αυτά τα λόγια, προσθέτοντας άλλα που να τα συνοδεύουν, συντήξτε τα ουσιαστικά με τα ρήματα και τα ρήματα με ουσιαστικά, για να εκφράσετε το σύνολο του θέματος. Η δόξα μίας περιεκτικής εργασίας συνίσταται σε τούτο: δεν λέει τίποτα, είτε περισσότερο ή λιγότερο από ό,τι είναι πρέπον. (Geoffrey de Vinsauf’s, Poetria Nova, 1210)

Από την αρχαιότητα έως και την εμφάνιση του Ρομαντισμού, στα μέσα του 18ου αιώνα, η επικρατούσα αισθητική δεν διακρίνει τον τεχνίτη από τον καλλιτέχνη και η οποιαδήποτε μορφή τέχνης αντιμετωπίζεται ως προϊόν μάθησης. Την εποχή του Ρομαντισμού. από τα μέσα του 18ου αιώνα και έπειτα, η Λογοτεχνία εξιδανικεύεται και ως κυρίαρχο γνώρισμά της αναδεικνύεται το πηγαίο εκ φύσεως ταλέντο. Την περίοδο αυτή, η λογοτεχνία ανάγεται σε ένα μυθοποιημένο καλλιτεχνικό προϊόν, γεγονός το οποίο μυθοποιεί και τον καλλιτέχνη. Στην Ευρώπη τελικά, η όποια σπουδή της συγγραφής, υπό το πρίσμα της ρητορικής άσκησης, ατονεί. Η Ρητορική, η οποία επέδρασε σημαντικά στην ευρωπαϊκή παιδεία και τέχνη, από την αρχαιότητα έως τα μέσα του 18ου αιώνα, αρχίζει να χάνει έδαφος ενώ η νέα αντίληψη, η οποία εδραιώνεται την περίοδο του βιομηχανικού καπιταλισμού, αντιμετωπίζει το λογοτεχνικό έργο ως μοναδικό και τη συγγραφική δεξιότητα - ικανότητα ως μη διδακτέα. Τελικά η διδασκαλία της συγγραφής ατονεί, περιθωριοποιείται και αφανίζεται από την Ευρώπη για έναν αιώνα σχεδόν. Θα επανεμφανιστεί στις Η.Π.Α. με νέα δομή και νέο όνομα, ως «Δημιουργική Γραφή». Η «Δημιουργική Γραφή» ως  όρος είναι μετάφραση του αντίστοιχου αγγλικού όρου “Creative Writing” παρότι θα μεταφραζόταν ακριβέστερα ως «Δημιουργική Συγγραφή» ή «Δημιουργικό Γράψιμο» και αναφέρεται στην εργαστηριακή διδασκαλία της λογοτεχνικής γραφής και στην εμπέδωση λογοτεχνικών δεξιοτήτων.

Η Δημιουργική Γραφή καθίσταται επιστήμη στις Η.Π.Α., πρώιμα, από τις αρχές του 20ου αιώνα, όταν η ιστορική – φιλολογική και γλωσσολογική ανάλυση των λογοτεχνικών έργων δίνει τη θέση της σε μία λογοτεχνική κριτική που αξιολογεί τη Λογοτεχνία με όρους που αφορούν στην αισθητική της ποιότητα. Η Δημιουργική Γραφή έρχεται ως αντίδραση ενάντια στην κυριαρχία της Θεωρίας της Λογοτεχνίας, η οποία είχε επικρατήσει διεθνώς, ενάντια σε μία προσέγγιση η οποία δεν εκτιμά την αισθητική αξία και την αυτονομία της λογοτεχνικής γραφής. Η Δημιουργική Γραφή είναι πλέον ένας εναλλακτικός, αποδεκτός τρόπος για τη διδασκαλία της Λογοτεχνίας.

Το Δίκτυο Δημιουργικής Γραφής, με συνεργάτες που πέρα από λογοτέχνες, έχουν και ακαδημαϊκή εξειδίκευση στη Δημιουργική Γραφή και με εμπειρία εννέα ετών, έχει πλέον καταστήσει παράδοση την έκδοση ενός συλλογικού τόμου διηγημάτων των ασκούμενών της. Αυτός είναι αισίως ο πέμπτος τόμος συνολικά και ειδικότερα, ο δεύτερος τόμος που εκδίδεται από τις εκδόσεις «γραφομηχανή» οι οποίες έρχονται, ως συνέχεια του εγχειρήματος του Δικτύου Δημιουργικής Γραφής, για να ολοκληρώσουν την διαδικασία από την έμπνευση έως την έκδοση. Θα ήταν αβλεψία, βέβαια, να μην αναφερθεί το Ανθολόγιο Σύντομου Διηγήματος, ένας ακόμη επετειακός τόμος με ανθολόγηση παλαιότερων και νεώτερων ασκούμενων που εκδόθηκε από τη «γραφομηχανή» το 2014. Το διήγημα, η μικρή φόρμα του πεζού κειμένου δηλαδή, ενδείκνυται για τη συστηματική εμπέδωση της λογοτεχνίας και για τη μεθοδική εξάσκηση στη λογοτεχνική γραφή. Το διήγημα έχει χαρακτηριστικά της αφήγησης αλλά και της ποίησης, με κυρίαρχο την πύκνωση του νοήματος και τη σπουδή πάνω στον χρήσιμο και αισθητικά άρτιο λόγο. Πολλοί από τους παλαιότερους ασκούμενους που ανθολογηθήκαν σε προηγούμενους τόμους έχουν ήδη προχωρήσει σε προσωπικές εκδόσεις με βιβλία αξιόλογα που πρόσεξε η κριτική και οι αναγνώστες ενώ άλλοι προχώρησαν και σε σπουδές Δημιουργικής Γραφής.

 

Γιώργος Παναγιωτίδης

https://www.dimiourgikigrafionline.com

https://www.grafomihani.gr

 
 

Το «Δίκτυο Δημιουργικής Γραφής» οργανώνει μαθήματα και σεμινάρια δημιουργικής γραφής εδώ και δέκα χρόνια. Με μας έχουν ασκηθεί εν δυνάμει συγγραφείς από το 2009. Κάποιοι απ' αυτούς έχουν ήδη εκδώσει τα προσωπικά τους, πρώτα βιβλία σε σημαντικούς εκδοτικούς οίκους και κάποιοι έχουν επιπλέον διακριθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Επειδή πολλά ταλέντα έχουν χαθεί στον κόσμο από την έλλειψη λίγου θάρρους... Επειδή έτσι μένουν στην αφάνεια και παραμένουν άγνωστοι, άνθρωποι που η συστολή τούς εμπόδισε να κάνουν το πρώτο βήμα... δηλώστε συμμετοχή.  Επικοινωνούμε εντός είκοσι ημερών με όλους όσους στέλνουν email για να τους ενημερώσουμε. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Το «Δίκτυο Δημιουργικής Γραφής» απαρτίζουν έμπειροι καθηγητές και συγγραφείς οι οποίοι επιπλέον έχουν όλοι τους μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημιουργική Γραφή. Επιστημονικός σύμβουλος είναι ο συγγραφέας και εκπαιδευτικός Γιώργος Παναγιωτίδης, Δρ. Παιδαγωγικής με ειδικότητα στη Δημιουργική Γραφή. Υπεύθυνος για το «Δίκτυο Δημιουργικής Γραφής» είναι ο Βασίλης Ρούβαλης, φιλόλογος - συγγραφέας, δημοσιογράφος, master στη Δημιουργική Γραφή.

 


https://www.dimiourgikigrafionline.com/επικοινωνία

© 2023 διαδικτυακή δημιουργική γραφή. All rights reserved.