ποιοι είμαστε

Το «Δίκτυο Δημιουργικής Γραφής» απαρτίζουν έμπειροι καθηγητές και συγγραφείς οι οποίοι επιπλέον έχουν όλοι τους μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημιουργική Γραφή. Επιστημονικός σύμβουλος είναι ο συγγραφέας και εκπαιδευτικός Γιώργος Παναγιωτίδης, Δρ. Παιδαγωγικής με ειδικότητα στη Δημιουργική Γραφή. Υπεύθυνος για το «Δίκτυο Δημιουργικής Γραφής» είναι ο Βασίλης Ρούβαλης, φιλόλογος - συγγραφέας, δημοσιογράφος, master στη Δημιουργική Γραφή.

 

δημιουργική γραφή - επιστημονικός σύμβουλος

Γιώργος Παναγιωτίδης, συγγραφέας, δρ. Δημιουργικής Γραφής


Ο Γιώργος Παναγιωτίδης γεννήθηκε το 1965. Σπούδασε Παιδαγωγικά και είναι διδάκτορας στη Δημιουργική Γραφή. Διδάσκει Δημιουργική Γραφή στα αντίστοιχα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Για μία δεκαετία, έως το 2005, συνεργάστηκε με το λογοτεχνικό περιοδικό «Μανδραγόρας» απ’ όπου κυρίως παρουσίαζε ποιητές. Το ίδιο έκανε και στο Συμπόσιο Ποίησης της Πάτρας. Από τις εκδόσεις “poema” επανεξέδωσε το 2017 το σύνολο του δημοσιευμένου έργου του έως το 2015 με τον τίτλο Τέσσερις ποιητικές συνθέσεις 1985-2015. Το μυθιστόρημά του Ερώτων και Αοράτων, 2007 «Γαβριηλίδης» διακρίθηκε με το Βραβείο Μυθιστορήματος του περιοδικού «Διαβάζω» το 2008. Από τις εκδόσεις «Γαβριηλίδης», εξέδωσε τις ποιητικές συλλογές Ομορφιές αφόρητες, 2012 και Κύμα άλμα, 2014. Το βιβλίο του Γιώργος Σεφέρης – Βίος και παρωδία, 2014 «Γαβριηλίδης», βρέθηκε στη μικρή λίστα για τα βραβεία δοκιμίου του περιοδικού «Αναγνώστης» το 2015. Το 2016 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις “poema” το βιβλίο Ελίζαμπεθ Μπίσοπ - Ποιήματα σε μετάφραση και επίμετρο από τον ίδιο. Το μυθιστόρημά του, Ίσος Ιησούς, 2017 «Γαβριηλίδης», είναι το πρώτο στην Ελλάδα ακαδημαϊκό μυθιστόρημα, μέρος της διδακτορικής διατριβής του στη Δημιουργική Γραφή. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους και σε λογοτεχνικά, έντυπα και ηλεκτρονικά, περιοδικά.

 

https://www.yiorgospanayiotidis.com/

 

 

καθηγητής Δημιουργικής Γραφής - διήγημα - ποίηση

Βασίλης Ρούβαλης, ποιητής, δοκιμιογράφος, εκδότης


Ο Βασίλης Ρούβαλης είναι συγγραφέας, δημοσιογράφος και μεταφραστής. Γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα, με καταγωγή από το Βερίνο Αχαΐας και την Κορώνη Μεσσηνίας. Σπούδασε Βυζαντινή-Νεοελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Διαχείριση Πολιτισμικών Μονάδων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και έχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Δημιουργική Γραφή από το Μ.Π.Σ. Δημιουργική Γραφή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Δημοσιογραφεί σε εφημερίδες (Ελευθεροτυπία, Απογευματινή, Αυγή, Νέα Σελίδα), στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, σε πλήθος πολιτιστικών περιοδικών και τοπικών εφημερίδων ως συντάκτης είτε αρχισυντάκτης. Εξέδωσε το μουσικό περιοδικό B-Side. Δημιούργησε και διευθύνει το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ποίηση (.poema..) και τον ομότιτλο εκδοτικό οίκο. Στο συγγραφικό έργο του περιλαμβάνονται 16 τίτλοι από τον χώρο της ποίησης, του διηγήματος, της μετάφρασης ιταλικής λογοτεχνίας. Παράλληλα, έχει συνεργαστεί με λογοτεχνικά έντυπα (Το Δέντρο, Ποίηση, Αντί, Διαβάζω, (δε)κατα, Να Ενα Μήλο, Ιδεοδρόμιο, Πόρφυρας, Bookmarks, Μόνο, Εντευκτήριο, Απηλιώτης, Ηριδανός κ.ά.) δημοσιεύοντας κείμενα και κριτικά σημειώματα. Αποσπάσματα από το έργο του έχουν μεταφραστεί σε εκδόσεις, ανθολογίες και περιοδικά του εξωτερικού: ιταλικά, γαλλικά, γερμανικά, αγγλικά, εβραϊκά, τσέχικα, πολωνικά. Είναι τακτικό μέλος της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) και της Εταιρείας Συγγραφέων. Είναι μέλος της ιδρυτικής ομάδας του Κύκλου Ποιητών.

https://www.rouvalis.gr/

https://www.poema.gr/

 

 

καθηγητής Δημιουργικής Γραφής - σύμβουλος για το εφηβικό και νεανικό μυθιστόρημα και διήγημα

Βασίλης Παπαθεοδώρου, συγγραφέας


Ο Βασίλης Παπαθεοδώρου γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα. Τελείωσε τη Γερμανική Σχολή Αθηνών και σπούδασε μεταλλουργός και χημικός μηχανικός στο ΕΜΠ, ενώ έκανε μεταπτυχιακά στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Έξι από τα νεανικά και εφηβικά μυθιστορήματά του (Το μήνυμα, Οι Εννέα Καίσαρες, Χνότα στο τζάμι, Στη διαπασών, Το μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιας, Ιπτάμενες σελίδες) διδάσκονται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, σε μετεκπαιδευόμενους δασκάλους, και δύο από αυτά (Το μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιας, Μια αστεία επιδημία) έχουν μεταφραστεί στα τουρκικά από τις εκδόσεις Kelime Yayınları. Για τα βιβλία του Χνότα στο τζάμι και Στη διαπασών έχει τιμηθεί δύο φορές με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας (2008, 2010) και δύο φορές με το Βραβείο του περιοδικού Διαβάζω (2008, 2010), ενώ δύο ακόμα μυθιστορήματά του, Οι άρχοντες των σκουπιδιών και Ναι, Βιρτζίνια, υπάρχει Άγιος Βασίλης!, έχουν κερδίσει το Βραβείο του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο Αναγνώστης (2013 και 2014 αντίστοιχα). Υπήρξε, επίσης, άλλες πέντε φορές υποψήφιος για το Κρατικό Βραβείο Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας. To 2015 τιμήθηκε με το Βραβείο Κοινού Public για το βιβλίο Το ημερολόγιο ενός δειλού. Επίσης έχει αποσπάσει άλλα οκτώ λογοτεχνικά βραβεία για διάφορα έργα του από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου. Τρία από τα μυθιστορήματά του έχουν συμπεριληφθεί στους ετήσιους καταλόγους White Ravens, της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας Μονάχου, με τα διακόσια καλύτερα βιβλία παγκοσμίως. Έχει διατελέσει μέλος σε κριτικές επιτροπές των Κρατικών Βραβείων, του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο Αναγνώστης, του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς. Είναι μέλος της Εταιρίας Συγγραφέων και επισκέπτης εισηγητής στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Δημιουργικής Γραφής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

 

 

καθηγήτρια Δημιουργικής Γραφής

Αλεξάνδρα Πιπλικάτση


Η Αλεξάνδρα Πιπλικάτση γεννήθηκε στην Έδεσσα, ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε παιδαγωγικά στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Επίσης σπούδασε στο Μ.Π.Σ. Δημιουργική Γραφή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με υποτροφία και στο πρώτο Studio Συγγραφής Θεατρικού έργου του Εθνικού Θεάτρου. Είναι κάτοχος πιστοποιητικού Europass στη Δημιουργική γραφή και Αυτογνωσία (Creative Writing and Self-Awareness) από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Υπήρξε διερμηνέας της νοηματικής γλώσσας κωφών. Έχει μεταφέρει στη γραφή Braille παιδικά βιβλία για το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών. Έχει συνεργαστεί με συλλόγους γονέων στην Ειδική Εκπαίδευση και Συμβουλευτική δίνοντας σχετικές διαλέξεις. Επίσης υπήρξε συνεργάτης - αρθρογράφος της τοπικής εφημερίδας «Τα νέα του Μοσχάτου». Έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια και υπήρξε μέλος των οργανωτικών επιτροπών, καθώς επίσης και εισηγητής σε συνέδρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Παιδαγωγικής και Εκπαίδευσης. Υπήρξε μέλος της συντακτικής επιτροπής του ηλεκτρονικού λογοτεχνικού περιοδικού Λεξητανίλ. Συνεργάζεται με διάφορες θεατρικές ομάδες ως συγγραφέας θεατρικών έργων. Διηγήματά της βρίσκονται στους συλλογικούς τόμους Οδός δημιουργικής γραφής 2 από τις εκδόσεις Οσελότος το 2013, Ανθολογία σύντομου διηγήματος, Διαδρομή 2014 από τις εκδόσεις Γραφομηχανή το 2014 και Μορφές της κρίσης από τις εκδόσεις Μολύβι το 2015 καθώς και σε ηλεκτρονικά λογοτεχνικά περιοδικά. Βραβεύτηκε στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης και Διηγήματος «Μίμης Σουλιώτης» για το διήγημά της «Μ’ αγαπάς Αλέξανδρε; Σ’ αγαπάω, Μάριε». Το καλοκαίρι του 2014 κυκλοφόρησε το πρώτο προσωπικό της βιβλίο, η συλλογή διηγημάτων «Χειροπέδη από πλατίνα» από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης. Κριτικογραφίες της για λογοτεχνικά βιβλία παρουσιάζονται στο λογοτεχνικά περιοδικά Παρέμβαση και  Λεξητανίλ.

 

 

 

καθηγήτρια Δημιουργικής Γραφής

Λίνα Βαλετοπούλου


Η Λίνα Βαλετοπούλου γεννήθηκε στο Βόλο. Ζει και εργάζεται στη Λάρισα. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Κλασικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Δημιουργική Γραφή από το Μ.Π.Σ. Δημιουργική Γραφή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Είναι επίσης Διπλωματούχος πιάνου και  Ανωτέρων Θεωρητικών. Εργάστηκε πάνω από εικοσαετία στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ως καθηγήτρια μουσικής. Εμφανίζεται με διηγήματά της στη συλλογική έκδοση «Οδός Δημιουργικής Γραφής 2» (εκδόσεις Οσελότος, 2013), στην Ανθολογία Σύντομου Διηγήματος-Διαδρομή 2014 (εκδόσεις Γραφομηχανή), στο λογοτεχνικό περιοδικό Μανδραγόρας, στο ηλεκτρονικό περιοδικό Λεξητανίλ και σε διαδικτυακούς τόπους. Βραβεύτηκε στον 4ο πανελλήνιο διαγωνισμό διηγήματος «Λόγω τέχνης» το 2013, προς τιμήν του Καβάφη, με το διήγημα «Η χελώνα». Το καλοκαίρι του 2017 παρακολούθησε το Summer Writing School του Kingston University με τη συγγραφέα Heidi James. Συμμετείχε στο 2ο και 3ο Συνέδριο Δημιουργικής Γραφής στην Κέρκυρα το 2015 και το 2017 αντίστοιχα με τρεις εισηγήσεις. Το πρώτο προσωπικό της βιβλίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης με τίτλο «Ζωές σε αναδίπλωση» (Αθήνα 2014). Η νουβέλα της με τίτλο «Μισή όρθια μισή χαλάσματα» πρόκειται να εκδοθεί σύντομα.

 

 

 

καθηγήτρια Δημιουργικής Γραφής

Κατερίνα Παπαδημητρίου


Η Κατερίνα Παπαδημητρίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Έδεσσα. Τα περισσότερα χρόνια της ζωής της έζησε και εργάστηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου ολοκλήρωσε και τις σπουδές της στην Ειδική Αγωγή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως εκπαιδευτικός στην Ειδική Αγωγή. Έχει παρακολουθήσει και οργανώσει πολλά σεμινάρια σχετικά με την Ειδική Αγωγή και τη συμβουλευτική γονέων και έχει συνεργαστεί με Συλλόγους Γονέων στα πλαίσια της Συμβουλευτικής και της Ειδικής Αγωγής. Η λογοτεχνία και η μουσική αποτέλεσαν για εκείνην δρόμος τον οποίον και εξερεύνησε μέσω της μουσικής και αργότερα ως μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Μ.Π.Σ. Δημιουργική Γραφή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Διδάχτηκε φωνητική και την υπηρέτησε επαγγελματικά αρκετά χρόνια. Η μουσική, οι αναγνώσεις και η ενασχόληση με τη γραφή την οδήγησαν και στη συγγραφή. Διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του Δικτύου Δημιουργικής Γραφής, σε έντυπα και ηλεκτρονικά λογοτεχνικά περιοδικά, ενώ έργο της έχει ανθολογηθεί στον τόμο «Οδός δημιουργικής γραφής», εκδόσεις Γραφομηχανή 2015. Άρθρα της και κριτικογραφίες βιβλίων δημοσιεύονται στα ηλεκτρονικά λογοτεχνικά περιοδικά Λεξητανίλ και Εμβόλιμον.

 

 

καθηγήτρια Δημιουργικής Γραφής

Κωνσταντία Κατσαρή


Η Κωνσταντία Κατσαρή είναι απόφοιτη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στα Παιδαγωγικά σε θέματα της γλωσσικής διδασκαλίας στην εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο του Bath της Μεγάλης Βρετανίας και με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Δημιουργική Γραφή με κατεύθυνση την εκπαίδευση από το Μ.Π.Σ. Δημιουργική Γραφή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Συμμετείχε με διηγήματά της στον συλλογικό τόμο Οδός δημιουργικής γραφής, αριθμός 2 από τις εκδόσεις Οσελότος το 2013. Διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά. Πρόκειται σύντομα να κυκλοφορήσουν από τις εκδόσεις Γραφομηχανή τα εξής βιβλία της: Με μαγείρευες χρόνια, μυθιστόρημα και Ανθολόγιο λογοτεχνικών κειμένων για τη διδασκαλία της Δημιουργικής Γραφής (πώς διδάσκονται τα λογοτεχνικά ρεύματα σε νέους συγγραφείς).

 

 

 

καθηγήτρια Δημιουργικής Γραφής

Σταματούλα Χρυσού


Η Σταματούλα Χρυσού γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου κατοικεί μέχρι σήμερα. Σπούδασε Μεσαιωνική και Νεοελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Εργάζεται ως φιλόλογος μέσης εκπαίδευσης στον ιδιωτικό τομέα εδώ και είκοσι χρόνια. Έχει κάνει επιμέλεια κειμένων στο ψυχαναλυτικό περιοδικό  «Καρτέλ» ( εκδόσεις Ίνδικτος ) και έχει αρθρογραφήσει στο ηλεκτρονικό περιοδικό ποικίλης ύλης «viewtag», στο οποίο έχει παρουσιάσει και ένα δείγμα της γραφής της. Συμμετείχε στην κριτική επιτροπή του 2ου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Μίμης Σουλιώτης που διοργάνωσε το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και στη φιλολογική επιμέλεια του συλλογικού έργου με τα κείμενα των βραβευθέντων, που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Libron εκδοτική. Οι σπουδές της σε μεταπτυχιακό επίπεδο είναι στη Δημιουργική Γραφή στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.  Συνεχίζει να διατηρεί ζωντανή τη σχέση  της με τη λογοτεχνία, το διάβασμα και τη Δημιουργική Γραφή.

 

 

 

© 2021 διαδικτυακή δημιουργική γραφή. All rights reserved.