πληροφορίες

Δημιουργική ΓραφήΟ άνθρωπος ανακαλύπτει τον εαυτό του όταν είναι δημιουργικός» και «η πολιτιστική εμπειρία αρχίζει με τον δημιουργικό τρόπο ζωής (Γουίνικοτ)

Ο άνθρωπος μπορεί να γίνει ο εαυτός του μέσα από τη διαδικασία επεξεργασίας των συμβολισμών που προκύπτουν σε πολλαπλές δημιουργικές πράξεις (Γιουνγκ)

Η δημιουργικότητα γεννιέται μέσα από τη διαρκή πάλη του ανθρώπου με το «είναι» και το «μη είναι», την «ύπαρξη» και τη «μη ύπαρξη» (Μέι)

Το αληθινά δημιουργικό μυαλό σε κάθε πεδίο δεν είναι τίποτα περισσότερο από αυτό: Ένα ανθρώπινο πλάσμα γεννημένο αντικανονικά, απάνθρωπα ευαίσθητο. Για αυτόν, ένα άγγιγμα είναι ένα χτύπημα, ένας ήχος είναι ένας θόρυβος, μία ατυχία είναι μία τραγωδία, η χαρά είναι μία έκσταση, ένας φίλος είναι ένας εραστής, ένας εραστής είναι ένας θεός, μία αποτυχία είναι ένας θάνατος. Προσθέστε, σε αυτόν τον εξαιρετικά λεπτεπίλεπτο οργανισμό, την ακατάπαυστη ανάγκη να δημιουργεί, να δημιουργεί έτσι ώστε χωρίς τη δημιουργία να κόβεται η ίδια του η ανάσα. Πρέπει να δημιουργεί, πρέπει να ξεχειλίζει από δημιουργικότητα. Από κάποια παράξενη, άγνωστη, εσωτερική κατεπείγουσα ανάγκη, δεν είναι αληθινά ζωντανός, εκτός αν δημιουργεί. Pearl Sydenstricker Buck, (Νόμπελ λογοτεχνίας 1938)

Σκέψου διαφορετικά!
Διαδικτυακή, δημιουργική επικοινωνία.

 

Διδάσκεται η συγγραφή; Το γράψιμο είναι προϊόν ταλέντου ή η έμπνευση είναι προϊόν σπουδής; Από την αρχαιότητα η επικρατούσα αισθητική δεν διέκρινε τον τεχνίτη από τον καλλιτέχνη και η οποιαδήποτε τέχνη, όπως και η λογοτεχνία, αντιμετωπιζόταν ως προϊόν μάθησης, συστηματικής άσκησης και διδασκαλίας. Αεγότερα, κατά την εποχή του Ρομαντισμού, η λογοτεχνία εξιδανικεύεται και ως κυρίαρχο, αν όχι ως μοναδικό, γνώρισμα του δημιουργού αναδεικνύεται η έμπνευση, το πηγαίο εκ φύσεως ταλέντο.

Η μοντέρνα εκδοχή της επιστήμης της δημιουργικής γραφής ξεκινά με το George Baker’s ‘47 Workshop’ στο Harvard από το 1906 έως το 1925. Ακολουθεί  το 1940 η ίδρυση του Iowa Writer’s Workshop. Η Δημιουργική Γραφή είναι μία εκ νέου ανακάλυψη της αρχαίας δραματικής διδασκαλίας και της αναγεννησιακής ρητορικής εξάσκησης στο γραπτό λόγο. Στην πραγματικότητα η ιστορία της Δημιουργικής Γραφής ξεκινά με τον Αριστοτέλη, ο οποίος στην Ποιητική δίνει ένα πλήθος δημιουργικών πρακτικών, αποδεκτών και χρησιμοποιούμενων για αιώνες. Ο Αριστοτέλης έλεγε στους μαθητές του τι να επιδιώκουν και τι να αποφεύγουν στη σύνθεση του ποιητικού δράματος.

Τα μαθήματα της Δημιουργικής Γραφής είναι πιστά στον παιδαγωγικό στόχο της βαθύτερης κατανόησης της λογοτεχνίας μέσω της δημιουργικής άσκησης. Η Δημιουργική Γραφή είναι ένας εναλλακτικός τρόπος, αποδεκτός και από την πανεπιστημιακή κοινότητα, για τη διδασκαλία της λογοτεχνίας έχοντας τη μορφή της συγγραφικής μαθητείας. Στόχος της δημιουργικής γραφής είναι η καλλιέργεια καλών αναγνωστών και καλών συγγραφέων. Γιατί το γράψιμο είναι καταφύγιο, είναι και ορμητήριο!
 
Δημιουργική γραφή, απόδραση απ' το συναίσθημα!
Διαδικτυακό εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής! Δημιουργική Γραφή και για παιδιά!

 

Η περιπέτεια της γραφής είναι μια απόλαυση που δικαιούνται όλοι. Τα διαδικτυακά σεμινάρια δημιουργικής γραφής γίνονται σε διαδικτυακό περιβάλλον, με τεχνικές και δυνατότητες που δίνουν οι νέες τεχνολογίες και μεθοδολογίες. Η απόσταση δεν μας χωρίζει. Tο internet μας φέρνει κοντά. Με τη βοήθεια του διαδικτύου, σας παρέχουμε εξατομικευμένα κι ευέλικτα, στο θέμα του χρόνου, μαθήματα με χρήση webcam, εικόνας και ήχου, και με το μικρότερο δυνατό κόστος. Διαδικτυακές συναντήσεις μία ή δύο φορές την εβδομάδα διάρκειας μιάμισης έως δύο ωρών.

Θέλεις να γράψεις το δικό σου μυθιστόρημα; Θέλεις να ετοιμάσεις τη δική σου συλλογή διηγημάτων ή ποιημάτων; Θέλεις να οργανώσεις το δικό σου θεατρικό έργο; Στο πρόγραμμα των μαθημάτων εντάσσονται η δημιουργική εξοικείωση με τα λογοτεχνικά ρεύματα, η δημιουργική γνωριμία με τα μορφολογικά και τα δομικά μέρη της γλώσσας. Με τη δημιουργική άσκηση καλλιεργείται συστηματικά η έμπνευση. Διδάσκονται ο πεζός λόγος, μεγάλη φόρμα - μυθιστόρημα, αστυνομικό μυθιστόρημα, διήγημα και μικρή φόρμα - διήγημα αστραπή, η θεατρική γραφή, η μυθοπλασία, η πλοκή, οι χαρακτήρες καθώς και η ποίηση και η στιχουργική. Γίνεται γνωριμία με τις τεχνικές αφήγησης από το ρομαντισμό έως το μεταμοντερνισμό. Δίνονται απαντήσεις σε ερωτήματα όπως, από πού αντλούμε ιδέες, πώς βρίσκουμε το πραγματικό θέμα μας, πώς δημιουργούμε αληθοφανείς χαρακτήρες, πώς γίνεται ενδιαφέρουσα η πλοκή, πώς γίνονται πειστικοί οι διάλογοι; Προσφέρεται επαρκής εξάσκηση στη διήγηση και στη μίμηση, στο διάλογο. Διακρίνονται τεχνικές όπως τα αφηγηματικά επίπεδα, τα αφηγηματικά πρόσωπα, ο εσωτερικός μονόλογος, οι λειτουργίες του αφηγητή, η οπτική γωνία και η εστίαση της αφήγησης, ο αφηγηματικός χρόνος, η επιτάχυνση, η επιβράδυνση, η περίληψη και το αφηγηματικό κενό, οι χαρακτήρες, η πλοκή, η αφαίρεση, η συμπύκνωση, η αποκορύφωση, τα σύμβολα. ο εγκιβωτισμός, η εμβόλιμη αφήγηση, ο προϊδεασμός, η απόδοση εικόνων, αντικειμένων και καταστάσεων.
 
Θες να γράψεις; Πώς θ' αρχίσεις;  Πού θα τελειώσεις;
Η περιπέτεια της Δημιουργικής Γραφής
μπορεί να είναι μια απόλαυση για όλους!

 

Το «Δίκτυο Δημιουργικής Γραφής» απαρτίζουν έμπειροι καθηγητές και συγγραφείς οι οποίοι επιπλέον έχουν όλοι τους μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημιουργική Γραφή. Επιστημονικός σύμβουλος είναι ο συγγραφέας και εκπαιδευτικός Γιώργος Παναγιωτίδης, Δρ. Παιδαγωγικής με ειδικότητα στη Δημιουργική Γραφή. Υπεύθυνος για το «Δίκτυο Δημιουργικής Γραφής» είναι ο Βασίλης Ρούβαλης, φιλόλογος - συγγραφέας, δημοσιογράφος, master στη Δημιουργική Γραφή.

Τα μαθήματα απευθύνονται σε όσους έχουν τη διάθεση να καλλιεργήσουν τη δημιουργικότητά τους με εργαλείο το γραπτό λόγο, να επιχειρήσουν μια πρώτη δική τους γραφή και να γνωρίσουν καλύτερα τη λογοτεχνική λειτουργία της γλώσσας. Για περισσότερες πληροφορίες μη διστάσετε να επικοινωνήσετε στέλνοντας email.

Η Δημιουργική γραφή είναι μια σύγχρονη μέδοθος που στοχεύει στην εξοικείωση με τη γλώσσα, με διασκεδαστικό και δημιουργικό τρόπο. Η δημιουργική γραφή απελευθερώνει το γραπτό λόγο και τον αναγνωρίζει ως δικαίωμα κάθε δυνητικού συγγραφέα. Διαδικτυακό εργαστήρι δημιουργικής γραφής!
 
Εμπνεύσου διαφορετικά!
Διαδικτυακά σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής! Δημιουργική Γραφή και για παιδιά!

© 2023 διαδικτυακή δημιουργική γραφή. All rights reserved.