Καράμπελας Αντώνης

Μια σύντομη συνάντηση


Αργά το απόγευμα, και πόσο γρήγορα τα σύννεφα έτρεχαν στον ουρανό. Μα δεν άκουγε τον άνεμο! Σαν να κοιτούσε σε οθόνη. «Να, αυτό το σύννεφο πέρασε και πριν, το ορκίζομαι!». Κάτι θα γινόταν, όλοι το ξέρουμε τώρα.

Έκλεισαν τα βλέφαρά του, μα πριν ανοίξουν πάλι, κάπου έκλεισε ένας διακόπτης και όλα σκοτείνιασαν. Πλέον μπορούσε να ακούσει τον άνεμο! Μα δεν ήταν μόνος του. Και ποιος ξέρει πόση ώρα ήταν Αυτό εκεί, έξω του και πίσω του, κρυμμένο, μα όχι πια. Εξωτερικά είχε μαύρο χνούδι – εκατομμύρια μικροσκοπικές απολήξεις που ανέμιζαν εκπέμποντας έναν συρτό ήχο, αλλά ανέμιζαν λίγο, και ας ακουγόταν ο άνεμος ογκώδης και πυκνός. Θυμήθηκε ότι κάτι έπρεπε να προσέξει, να φυλαχτεί.

Εσωτερικά υπήρχε ένας μπλε ιστός,  διακριτά άηχος. Μα δε θα έπρεπε να είναι μπλε! Κάτι είχε γίνει! Ο πυρήνας ήταν κόκκινος, ρευστός. Είχε ήχο βαρύ και λείο. Ύστερα βαρύ και τραχύ. Εκείνος σκυφτός, και αυτό μαύρο, μπλε και κόκκινο, έξω του και πίσω του. Τον κατέλαβε.

Θυμήθηκε που ήταν μωρό. Θυμήθηκε και πιο πριν. Ταξίδεψε στα βάθη του ουρανού και στη λεπτή θάλασσα. Μια θάλασσα κάπου δεν υπήρχε, μα εκεί υπήρχε, και ο ουρανός κρεμόταν από πάνω της.

Άνοιξε τα βλέφαρα: άκουσε τον άνεμο, τη γη, το γλίστρημά του. Άνοιξε τα βλέφαρα, άπλωσε τα χέρια και πιάστηκε από τον βράχο που κρεμόταν πάνω από τη θάλασσα βαρύς και τραχύς. Γρύλισε, ανέβηκε, σώθηκε. Ανέβηκε και σώθηκε. Ποιος τον συνάντησε; Τον αφύπνισε για να ζήσει ή τον υπνώτισε για να σιγουρέψει τον λείο θάνατό του; Η μήπως τα είχε φανταστεί όλα; Καθόταν λαχανιασμένος στην άκρη του γκρεμού, έχοντας ακόμα τα δάχτυλα μπηγμένα στο χώμα. Τα έβγαλε. Θα ορκιζόταν πως είχαν μαύρο χνούδι…

Τι τον συνάντησε; Η ανάσα του βαριά και ανακουφισμένη. Η θάλασσα λεία και ο ουρανός βαθύς. Ο μωβ ορίζοντας, νοσταλγικός και αιώνιος, και η συνάντηση σύντομη. Ήταν ζωντανός!


Αντώνης Καράμπελας – Φυσικός, Δρ Αστροφυσικής

Ο Αντώνης Καράμπελας γεννήθηκε και διαμένει στην Αθήνα. Σπούδασε Φυσική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, από όπου έλαβε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα και ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στην Αστροφυσική. Η ερευνητική του δραστηριότητα περιλαμβάνει δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Είναι μέλος της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (IAU) και της Κοινοπραξίας Επεξεργασίας και Ανάλυσης Δεδομένων της Ευρωπαϊκής διαστημικής αποστολής Gaia (Gaia DPAC). Εργάζεται ως εκπαιδευτικός στα σχολεία της Αμερικανικής Παροικίας Αθηνών (American Community Schools of Athens).

© 2023 διαδικτυακή δημιουργική γραφή. All rights reserved.